- Žemės ūkis
- Statyba
- Sportas
- Šokiai
- Rinkodara – reklama
- Rinka ir ekonomika
- Prekės
- Įdomybės
- Geodezija
- Automobiliai
- Augmenija
Rinkodaros ir reklamos temos. Reklama internete, kaip būti matomu, kokios vyrauja technologijos prtraukti naujų klientų ir pan. Seo, tekstų rašymas, blogai, adwords reklamos, facebooko reklama.
Nesijaudinkite, kava be kofeino taip pat gali turėti skonių.
Nors daugumoje kavinių siūloma įprasta kava, norintiems išvengti kofeino taip pat galima rinktis kavą be kofeino. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad kavoje be kofeino vis tiek yra nedidelis kofeino kiekis. Šiame straipsnyje aptarsime kavos be kofeino gėrimo privalumus ir trūkumus.
Kava be kofeino yra tokia pati kaip įprasta kava, tačiau iš jos pašalintas beveik visas kofeinas. Kavoje be kofeino vis dar yra nedidelis kofeino kiekis (apie 3 proc., palyginti su įprasta kava), nes neįmanoma pašalinti 100 proc. kofeino.
Paprastos kavos puodelyje yra apie 95 miligramai kofeino, o kavos be kofeino puodelyje – tik 2 miligramai.
Yra trys pagrindiniai kavos be kofeino apdorojimo būdai: šveicariškas vandens metodas, anglies dioksidas ir metilo chloridas. Daugiau apie kavos be kofeino apdorojimo būdus galite sužinoti čia.
Šveicariškas vandens metodas – tai kavos pupelių be kofeino apdorojimo būdas.
Jo metu žalios kavos pupelės mirkomos vandenyje tol, kol vanduo prisisotina tirpių kavos komponentų. Tuomet kofeinas iš vandens išfiltruojamas ir taip gaunamas žaliosios kavos ekstraktas. Tada ekstraktas dedamas į pupeles, kuriose yra kofeino, ir kofeinas migruoja iš pupelių į žaliosios kavos ekstraktą, nes pupelės ir skystis ieško pusiausvyros.
Anglies dioksidas yra dujos, išsiskiriančios iš Žemės atmosferos.
Anglies dioksidas gali padėti atskirti įvairias chemines medžiagas, pavyzdžiui, kofeiną iš kavos.
Metilo chloridas, dar žinomas kaip metiljodidas arba metilo chlorido dujos, yra bespalvės nuodingos dujos, kurios gali būti labai sprogios.
Metileno chloridas yra cheminis tirpiklis, naudojamas kofeinui iš kavos pupelių pašalinti. Anksčiau šiam tikslui buvo naudojamas benzenas, tačiau vėliau paaiškėjo, kad jis yra kancerogenas. Dabar įmonės paprastai naudoja kitas chemines medžiagas, pavyzdžiui, etilacetatą ir metileno chloridą.
Tačiau dėl metilchlorido kyla ginčų, nes didelis jo kiekis gali būti toksiškas ir pažeisti centrinę nervų sistemą.
FDA nusprendė, kad maži metileno chlorido pėdsakai kavoje be kofeino nekelia rūpesčių, nes daugiau nei 0,001 proc. metileno chlorido likučių yra draudžiama.
Kava be kofeino vis tiek yra sveika, nors joje nėra kofeino. Ji turi antioksidantų kaip ir įprasta kava, todėl tai geras pasirinkimas, jei norite atsisakyti kofeino, bet vis tiek gauti kavos naudos. Kava be kofeino taip pat tinka žmonėms, kurie yra jautrūs kofeinui, bet vis tiek nori mėgautis kavos skoniu. Kitas geras pasirinkimas, jei norite mažesnio kofeino kiekio, yra pusiau kavos kava.
Ar turėčiau gerti kavą be kofeino?
Kavos be kofeino gėrimo privalumai ir trūkumai priklauso nuo jūsų individualios situacijos ir sveikatos būklės.
Yra keletas kavos be kofeino gėrimo privalumų.
Kavos be kofeino gėrimas gali padėti jums pagerinti energijos lygį.
Dėl jautrumo kofeinui kai kuriems žmonėms gali būti sunku gerti kavą. Kava be kofeino gali padėti išvengti neigiamo šalutinio kofeino poveikio, pavyzdžiui, nemigos, nerimo, širdies plakimo, aukšto kraujospūdžio ir nerimo.
Jei patiriate sveikatos problemų, pavyzdžiui, nemigą ar širdies plakimą, kurias, jūsų manymu, gali sukelti kofeinas, pabandykite pereiti prie kavos be kofeino. Kava be kofeino vis tiek gali suteikti jums taip trokštamą kavos dozę be neigiamo šalutinio poveikio.
Kofeinas gali sustiprinti nerimą. Tai dažnas šalutinis poveikis, galintis sukelti nerimą, nervingumą ir tai, ką vadiname “drebėjimu”. Tačiau svarbu pažymėti, kad kava nesukelia nerimo, tačiau ji gali pabloginti simptomus žmonėms, kurie ir taip yra linkę į nerimą.
Jei patiriate nerimą ir geriate įprastą kavą, galite pabandyti pereiti prie kavos be kofeino, jei pastebėsite, kad nerimas nuo kavos stiprėja.
Kai kuriems žmonėms išgėrus kavos gali kilti virškinimo ar dehidratacijos problemų, tačiau tai vis dar tiriama. Galiausiai kiekvieno žmogaus organizmas yra skirtingas ir jūs geriausiai pažįstate save.
Yra keletas kavos be kofeino gėrimo trūkumų.
Kai kurios kavos be kofeino gaminamos su metilo chloridu, kuris yra cheminė medžiaga, randama dažų nuėmikliuose. Ši cheminė medžiaga žmonėms gali turėti sunkų neurologinį poveikį, o ilgalaikis jos poveikis gyvūnams gali sukelti centrinės nervų sistemos sutrikimus.
Jei norite išvengti metilo chlorido, būtinai patikrinkite perkamos kavos be kofeino etiketes. Dažniausiai kava be kofeino, ant kurios nenurodoma, kaip ji buvo be kofeino, buvo pagaminta naudojant metilo chloridą.
Yra prieštaringų pranešimų apie tai, ar kava be kofeino turi įtakos cholesterolio kiekiui žmonių organizme. Kai kurie tyrimai rodo, kad ji gali padidinti cholesterolio kiekį, o kiti teigia, kad poveikio nėra. Šiuo metu išvados nėra įtikinamos, tačiau jei turite problemų dėl cholesterolio, galite pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu ir išsiaiškinti, ar kava be kofeino jums kelia susirūpinimą.
- Ūkis: El Pacayal / Valentina
- Gamintojas: Josefa Méndez/ Christian Joel Marti̇́nez Juarez
- Šalis: Gvatemala
- Derlius: 2020-2021 m.
- Regionas: San Pedro Necta
- Aukštis: 1800-1900 m virš jūros lygio.
- Veislė: Burbon, Caturra, Catuai
- Derliaus nuėmimas: Lapkričio-balandžio mėn.
- Perdirbimas: Plautas
APIE REGIONĄ
San Pedro Necta savivaldybė, išsidėsčiusi per žaliuojančias kalvas, supančias miestelio centrą, yra nedidelės sodybos, o kava yra pagrindinis daugumos gyventojų pragyvenimo šaltinis.
Čia gyvenančių žmonių. Šioje kalnų pusėje, atokiau nuo didesnių valdų į vakarus, žemės ūkis daugiausia sertifikuotas kaip ekologiškas, nes aplinkinė bendruomenė pasirinko tvarią žemdirbystę. Gamybos praktiką kaip vieną iš būdų išsiskirti ir išlikti konkurencingiems šiame garsiame kavos gamybos regione.
Šiuos tikslus remia vietos organizacija, integruotos plėtros asociacija San Pedro Necta (ASODESI), kuri aptarnauja apie 140 narių iš aplinkinių vietovių.
PLAUTOS KAVOS PERDIRBIMAS
Tai vienas iš įprastų kavos apdorojimo procesų, tačiau griežtai laikantis higienos normų derliaus nuėmimo metu. Šviežiai nuskinta kava ruošiama nuo 14 iki 9 val. Plovimo procesas vyksta kitą dieną ryte. Kava perkeliama į šlapią malūną, kur ji išvaloma nuo plaukiojančių medžiagų. Tada minkštimas depulptoriumi atskiriama nuo pupelių.
Tada pupelės džiovinamos, kad būtų 12 % drėgnumo. Iš kiekvienos džiovintos kavos partijos siunčiamas mėginys į kokybės kontrolės skyrių, kad būtų patikrintas kavos skonio profilis ir kokybė. Pupelės maišuose laikomos vieną arba du mėnesius. Prieš išsiunčiant eksportui, jos išvalomos naudojant lukštenimo mašina.
Skanių kavos pupelių galite nusipirkti – Cofmos
Kompiuteriai neabejotinai tapo esminiu modernaus gyvenimo bruožu. Jeigu jūs vadovautumėte kompiuterių gamintojui, kurią gamybos strategiją pasirinktum: užsakomąją ar serijinę? Tiesą sakant, kompiuterių pramonė naudoja abi strategijas. Pasižiūrėkim į viską iš arčiau.
Apple korporacija
Geras pavyzdys kompanijos, kuri naudoja serijinę strategiją, yra Apple korporacija. Nors Apple naudoja į užsakymus orientuotą procesą Mac užsakymams iš interneto parduotuvės, kaip aptarėme Verslo procesai praktikoje 4-1 iš 4 skyriaus, ji naudoja serijinius procesus Mac pardavimams Apple parduotuvėse. Pirmiausia Apple įvertina Mac kompiuterių paklausą. Tada apskaičiuoja gamybos apimtis ir žaliavų kiekį, reikalingą sukonstruoti pakankamai kompiuterių paklausai patenkinti. Apple perka žaliavas ir išmatuoja gamybos apimtis iš anksto, kad minimizuotų kaštus perkant didmeniniais kiekiais ir gaminant stambiomis partijomis. Vėliau Apple gamina nustatytą kiekvieno Mac modelio kiekį ir gabena juos į Apple parduotuves ir kitus mažmeninio realizavimo taškus. Kai klientai ateina į Apple parduotuvę, jie tikisi, kad norimas kompiuteris bus ten ir jie galės nedelsiant gabenti jį namo.
Kadangi Apple naudoja serijinę strategiją, kompanija turi skirti nepaprastai daug dėmesio ir mažmeninės prekybos pardavimams, ir prekių kiekiui, turimam atsargoje, kad apskaičiuotų savo paklausą kuo tiksliau. Jei Apple pervertina paklausą tam tikram produktui, kompanija įklimps su didelėmis labai brangių produktų atsargomis, kurių pirkėjai nenori pirkti ir kurių vertė sumažės stovint lentynose. Priešingai, jeigu ji nepakankamai įvertina produkto paklausą, klientams bus pranešta, kad norimas kompiuteris yra išparduotas. Tada jie turės du pasirinkimus: arba užsisakyti ir laukti kol parduotuvė pasirūpins prekių atsargomis, arba nusipirkti gaminį kitoje parduotuvėje. Abiem atvejais klientas bus nepatenkintas ir gali sumažėti įmonės pardavimai.
Dell korporacija
Visiškai priešingai, vienas iš Apple pagrindinių konkurentų – Dell – naudoja užsakomąją gamybos strategiją. Dell buvo pirmoji pramonės kompanija pradėjusi kurti kompiuterius tik tai gavus formalų užsakymą ir tiksliai sužinojusi, kokio produkto klientai nori. Kadangi Dell neturi mažmeninių pardavimų taškų kaip Apple (nors nesenai išmėgino kelis mažmeninės prekybos partnerius), kompanija labiausiai pasikliauja telefoniniais ir interneto pardavimų kanalais. Skirtingai nei Apple klientai, Dell klientai pateikia užsakymą ir supranta, kad turės laukti kelias dienas kol kompiuteris bus pagamintas ir pristatytas.
Kai pirkėjas pateikia užsakymą, Dell paprastai surenka kompiuterį iš turimų žaliavų ir siunčia jį tiesiogiai klientui. Todėl Dell nereikia rūpintis užbaigtų produktų paklausos matavimu, nes tiksliai žino, ko pirkėjai nori, remdamasis pateiktais užsakymais. Vis dėlto Dell turi būti ypatingai atsargus perkant žaliavas ir valdant savo gamybos apimtis. Kadangi gamybos procesas yra labai lėtas – kartais vienas produktas per laiko vienetą – jis turi įvertinti žaliavų poreikius ir gamybos planą, remiantis nežinoma paklausa. Dell bendrovė ypatingai jautri žaliavų pertekliui ar trūkumui ir gamybos pajėgumų stygiui ar švaistymui. Jeigu Dell neturi pakankamai žaliavų ar gamybos pajėgumų, klientai turės laukti daug ilgiau kol jų kompiuteriai bus atsiųsti. Priešingai, jei kompanija turi per daug žaliavų ar gamybos pajėgumų, ji praras pinigus.
Nors Dell klientai yra įpratę laukti kelias dienas savo kompiuterio, jie gali būt nepatenkinti jei jų užsakymas bus atidėtas keletui savaičių dėl žaliavų trūkumo ar neįvykdytų užsakymų. Taip pat Dell pelningumas nukentės jei jo gamybinės linijos neturės darbo ar sandeliai bus perpildyti nenaudojamomis žaliavomis.
Apple, ir Dell pasirinko gamybos strategijas, kurios maksimizuoja jų pelningumą
Ir Apple, ir Dell pasirinko gamybos strategijas, kurios maksimizuoja jų pelningumą. Apple tiki, kad kontroliuojant pirkimų patirtį internetu ir parduotuvėse, ji gali pritraukti daugiau klientų. Ši strategija verčia Apple užtikrinti, kad parduotuvėje būtų prekių tada, kai pirkėjas ateina pirkti, kas padidina pirkimo tikimybę. Be to, Apple žymiai sumažina kaštus vykdydama stambią, suplanuotą gamybą ir ją glaudžiai derindama su mažmeninių pardavimų duomenimis, gaunamais iš parduotuvių. Taigi, serijinis gamybos procesas tikriausiai yra geriausia strategija Apple ir jos klientams.
Dell atveju užsakomasis gamybos procesas derinasi prie greitu surinkimu ir standartizuotais produktais. Dell klientams yra patogu užsisakyti kompiuterį, kurio jie nėra matę, nes jie žino, kad Dell naudoja aukštos kokybės, pramoninių standartų komponentus. Jie taip pat išmoko pasitikėti ir žino, kad Dell atsiūs pagamintus kompiuterius per kelias dienas, jiems patogiau laukti kol jis atvyks nei atsiimti parduotuvėje.
Iš esmės, klientų pirmenybės ir elgesys nulemia gamybos procesą kiekvienoje kompanijoje. Apple klientai nori paliesti ir išbandyti produktą mažmeninėje parduotuvėje, tuo tarpu Dell klientai yra laimingi galėdami nusipirkti kažką telefonu ar internetu. Abi kompanijos optimizavo gamybos procesus specifiniais klientų reikalavimų rinkiniais ir savo vidiniais pelningumo tikslais bei kaštų struktūra.
Norėdami dovanoti gėles, turime pagalvoti, ar tiks jos interjerui to žmogaus, kuriam dovanojame. Jeigu butas nedidelis, netinka dovanoti stambių, aukštaūgių gėlių: skaistažiedžių, jurginų, taip pat didelių vazoninių gėlių.
Pavyzdžiui, vyriškiui labiau tinka dovanoti raudonas rožes, raudonus gvazdikus, tulpes, stambias skaistažiedes. Moterims — rausvas ar baltas rožes, rausvus, baltus gvazdikus, frezijas, įvairias tulpes. Vyresniems žmonėms gimtadienio, vardinių proga patartina dovanoti vazoninių gėlių. Tokio amžiaus žmonės turi daugiau laisvo laiko ir galimybių jomis rūpintis. Kaktusų kolekcionieriui geriausia dovana, žinoma, kaktusas, kokio šis dar neturi.
Nereikia puokštės perkrauti. Galima dovanoti vieną ar du žiedus, tačiau kai žiedų daugiau, puokštė bus patrauklesnė iš neporinio gėlių skaičiaus.
Gėlės visada įteikiamos be popieriaus, — geriausia jas išvynioti dar neįėjus į butą. Tiktai stotyje, aerouoste, ką nors sutikdami ar palydėdami,— gėles įteikiame įvyniotas į celofaną.
Jeigu svečius kviečiami sutuoktiniai, vyras įteikia gėles namų šeimininkei net tuo atveju, kai namų šeimininkas. Jaunuolis, pirmą kartą ateidamas į pažįstamos merginos, galbūt ir būsimosios nuotakos namus, atneša dvi puokštes vieną įteikia motinai, kitą — dukrai. Žinoma, labai neišmoninga būtų atnešti dvi vienodas puokštes. Jeigu į jaunuolio namus pirmą kartą atėjusi mergina jo motinai įteiks gėlių — tai reikš jos didelį dėmesį ir atidumą.
Gražu, kai jaunuolis, eidamas į pasimatymą, atneša mergaitei rožę, puokštę žibučių ar pakalnučių. Visai nesvarbu, kokia gėlių kaina, svarbu dėmesys.
Kai vaiką išleidžiame pas draugus švęsti gimtadienio, neturėtume pamiršti kartu su dovanėle įduoti ir puokštelės gėlių. Taip iš mažumės ugdomas estetinis jausmas.
Didelė vienos rūšies ir vienos spalvos gėlių puokštė — reprezentacinė ar šventinė — dera iškilmingais ir oficialiais atvejais.
Gėlės, padovanotos sergančiajam, praskaidrina nuotaiką. Tačiau nereikia dovanoti stipriai kvepiančių žiedu — alyvų, gvazdikų, pakalnučių, nes nuo jų gali pradėti skaudėti galvą. Taip pat netiktų dovanoti stambiažiedžių gėlių, užimančių daug vietos. Patartina parinkti švelnių spalvų, nestambių gėlių ir įteikti jas su tinkama vazele (juk ligoninėje dažnai gėlės merkiamos į stiklinę). Dar maža pastabėlė: išsirašant net nuostabiausios puokštės, gautos ligoninėje, neštis namo nereikėtų. Geriausia, nuoširdžiai padėkojus, įteikti ją seselei.
O iš viso ligoniui nešti gėlių galbūt nevertėtų, nes teigiama, kad vandenyje, kur jos pamerktos, vystosi mikrobai.
Miške galima rasti daug medžiagos, tinkančios tiek sausai puokštei tiek gėlių sienai
Naujametinei kompozicijai sudaryti reikia įgūdžių
Sukurti gražią kompozicija — menas
Yra labai daug įvairių specialybių žmonių, be kurių paslaugų šiandien sunkiai apsieinama. Tai gali būti elektrikai, vairuotojai, gydytojai, mokytojai bei įvairių kitų specialybių žmonės. Be mano minėtų specialybių, yra dar viena labai svarbi, tai – fotografo specialybė. Fotografo teikiamos foto paslaugos yra naudojamos labai plačiai ir labai įvairiose situacijose, yra net keletas tokių akimirkų kai be fotografo apsieiti tiesiog neįmanoma. Apie jas ir pakalbėsime. Pirmiausia, fotografą rasti galima kiekvienose vestuvėse. Ši šventė yra neįsivaizduojama be žmogaus, kuris galėtų įamžinti svarbiausias dviejų žmonių gyvenimo akimirkas, todėl foto paslaugos vestuvėse yra viena iš dažniausiai pasitaikančių situacijų kai prireikia skambinti fotografui. Dar viena vieta, kurioje dažnai prireikia fotoaparato blykstės – mokykla. Juk geriausios vaikų dienos prabėga būtent šioje vietoje. Todėl kiekvienais metais įamžinti vis paūgėjusius ir besikeičiančius vaikus – viena iš dažniausiai fotografui tenkančių užduočių. Gimtadienių vakarėliai bei kitos įvairios šventės taip pat neapsieina be foto paslaugų. Vakarėliuose galima užfiksuoti begalę linksmų akimirkų, kai vienoje vietoje susirenka visi geriausi draugai, kurie išsiskiria gera nuotaika, todėl įamžinti šias nepakartojamas akimirkas tiesiog privalu.
O kad tai būtų paprasčiau ir patiems nereikėtų rūpintis nuotraukų kokybe, geriausia išeitis būtų nusisamdyti profesionalų fotografą, kurio teikiamos foto paslaugos būtų nepriekaištingos kokybės. Kad ir kokie populiarūs šiais laikais būtų fotografų iškvietimai į įvairius renginius ar šventes, tačiau vis dėlto yra viena vieta, kurioje foto paslaugos išlieka populiariausios. Tai yra ne kas kitas, o foto studija. Šioje vietoje pasidaryti norimą nuotrauką yra daug pigiau ir paprasčiau. Žmonėms dažniausiai reikia dokumentinių nuotraukų, todėl kviesti fotografą į namus dėl tokio menkniekio būtų tikrai juokinga. Taigi, fotografas atlieka labai didelį darbą paslaugų srityje, nes jo reikia nuolat. Populiariausios vietos į kurias šis specialistas yra kviečiamas išlieka tos pačios: gimtadieniai, vakarėliai, vestuvės, mokyklos, tačiau daugiausia darbo vis tiek išlieka jo studijoje. Iš išorės sunku suprasti koks išties sudėtingas ir atsidavimo reikalaujantis yra fotografo darbas. Visiems atrodo, kad jis tiesiog gali ateiti, pasapudinėti mygtuką ir pasiimti už tai didžiulę krūvą pinigų. Bet niekas nemato kiek daug viešai nematomo darbo turi fotografas. Jis turi turėti brangią filmavimo fotografavimo įrangą. Fotografai dirba savaitgaliais ir vakarais. Tau jau vien dėl to fotografas turėtų uždirbti daug daugiau pinigų už vidutinį lietuvį.
O ką kalbėti apie fotografijos žinias
O ką kalbėti apie žinias? Programuotojai juk ir gauna pinigus už savo žinias, o ne už fizinį darbą. Taip ir su gera foto įranga reikia mokėti susitvarkyti. O nuotraukos po to apdirbamos – retušuojamos ir atnaujinamos. Žinoma, foto paslaugos neapsieina ne tik be geros įrangos ir žinių, bet ir be gerų bendravimo įgūdžių. Jei fotografuojama ne produkcija, o žmonės, kaip dažniausiai ir būna, tai reikia sugebėti su žmogumi tiesiog susikalbėti.